Všetko o octe

Čo je ocot?
Ocot je potravinárska prísada a konzervačný prostriedok, ktorého hlavnou zložkou je kyselina octová v koncentrácii podľa druhu octu od asi 4 do 18 %. Potravinársky ocot sa vyrába oxidáciou tekutín obsahujúcich etanol, napríklad vínny ocot z vína. Ocot nemuselo ľudstvo vynájsť, ale stačilo si ho všimnúť. Používanie octu sa datuje do obdobia pred 10 000 rokmi. V starom Egypte sa ocot vyrábal z medu. Takto vyrobený ocot nebol pasterizovaný ani chemicky čistený. Bol menej kyslý a veľmi šetrný k žalúdku.
Výroba octu
Podľa zákona pre Českú republiku sa ocot u nás môže vyrábať výhradne prírodným kvasením (kvasný ocot). Toto obmedzenie výroby neplatí pre dovážený ocot, ktorý sa môže vyrábať synteticky (rozmiešaním chemicky získaných kryštálov kyseliny octovej vo vode). Takto vyrobený ocot nemá žiadnu prírodnú chuť po originálnych surovinách.
Druhy octov:
Octov je celá rada. Základných približne 20 druhov. V tomto článku sa pozrieme na hlavné octy používané v Ázii.
RYŽOVÝ OCOT
Tento ocot sa používa predovšetkým v ázijskej kuchyni na dochutenie teplých aj studených jedál a pri varení ryže na suši.
KOKOSOVÝ OCOT
Vyrába sa z miazgy kokosových kvetov fermentáciou v rozmedzí 8 až 12 mesiacov. Ocot má zakalený biely vzhľad a jemnejšiu chuť, než kvasný ocot. Používa sa na prípravu teplých pokrmov, marinád, dipov a polievok.
Zdravotné prínosy: Obsahuje probiotiká, polyfenoly a živiny. Znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha tak potláčať cukrovku. Môže znížiť hlad a pomôže vám znížiť váhu. Kokosový ocot môže zlepšiť zdravie srdca. Môže zlepšiť trávenie a imunitu.
TRTINOVÝ OCOT
Třtinový ocot sa vyrába zo sirupu z cukrovej trstiny. Trstina je zberaná, rozdrvená na získanie šťavy, ponorená do sirupu a sirup fermentovaný do octu. Najkvalitnejšia trstina zreje v dubových sudoch. Má jemnú chuť podobnú sladovému octu. Nie je sladká, ale je menej výrazná než destilované octy. Farba sa pohybuje od tmavožltej po zlatohnedú. Třtinový ocot sa vyrába na Filipínach, vo Francúzsku a v Louisiane.
Třtinový ocot sa používa v pokrmoch so sladkokyslými omáčkami, vrátane kysaného kapusty, nakladaného sledia a dokonca aj ako doplnok k humusu alebo citrónovému pudingu. Vo filipínskej kuchyni je jedným z klasických pokrmov adobo, kurča varené v octe s bobkovým listom, cesnakom a korením podávané s ryžou. Dušené bravčové stehno (paksiw na pata) je ďalšie populárne filipínske jedlo, obvykle pripravené s třtinovým octom. Niektorí kuchári tiež odporúčajú používať cukor z trstiny ako súčasť marinády k nakladaniu mäsa. Bude chutiť pikantnejšie, ale bude mať menej silnú octovú chuť. Tento ocot sa tiež pridáva k dresingom na ovocné šaláty.
VINNÝ OCOT
Tento ocot sa vyrába z bieleho alebo červeného vína a podľa toho sa líši jeho farba. Existuje biely vinný ocot, červený vinný ocot a ocot ružový. Dobré a lacné vínne octy pochádzajú zo krajín okolo Stredozemného mora. Vinný ocot má skvelé uplatnenie v studenej kuchyni, a to predovšetkým do šalátu. Je vhodný na výrobu domácej majonézy a na dochutenie omáčok či polievok.
Kde kúpiť a náš tip:
Na našom E-shope nájdete kompletný sortiment kvalitných octov.
Diskusia