Všetko o Ustricové omáčke

Čo je to ustricová omáčka?
Ak ste niekedy jedli ázijské jedlo, je pravdepodobné, že ste ochutnali ustricovú omáčku. Či už je pripravená s dusenou ázijskou zeleninou, omáčkou alebo dipoch, je to kľúčová zložka v nespočetných chutných pokrmoch. Ustricová omáčka sa používa najmä v thajskej kuchyni, ktorá sa skladá z troch základných chutí - kyslá, slaná a pikantné. Dodáva thajskému jedlu práve slanú chuť a možno ju použiť namiesto soli. Má hnedú až čiernu farbu s výraznou vôňou. Jej základom je extrakt z ustríc varených v soľnom roztoku a v omáčke z fermentovaných sójových bôbov. Používa sa hlavne ako prísada na ochutenie pokrmov z mäsa, zeleniny a rýb podobne ako sójová omáčka.
História ustricovej omáčky
Ustricovú omáčku vynašiel v provincii Guangdong v Číne Lee Kum Sheung úplne náhodou. Jedného dňa Lee ako obvykle predával čaj a zabudol časť ustríc vo vývare na platni. Po nejakej dobe zacítil silnú a prekvapivo lahodnú vôňu, ktorá vychádzala z hrnca. Zdvihol viečko od hrnca, pozrel sa dovnútra a našiel viskóznou bublajúce hnedú tekutinu. Lee tekutinu ochutnal a bol ohromený skvelou chuťou. Začal predávať svoj nový vynález ako korenie a bol to obrovský hit u miestnych obyvateľov. Lee potom opustil stánok na čaj a založil firmu Lee Kum Kee ktorá je dnes jedným z najväčších svetových výrobcov omáčok.
Ako sa dnes vyrába?
Omáčka sa stále tradične vyrába varením ustríc, kým sa nerozpustí v lahodnou hustú hnedú omáčku. Moderné "pravá" ustricová omáčka dobrej kvality by sa potom mala pripravovať kondenzáciou extraktov z ustrice čo je vývar získaný varením ustríc. Tento nepriehľadný vývar, podobný farbe ílové šťavy, sa potom redukuje, kým sa nedosiahne požadované viskozity a kvapalina sa karamelizuje na hustú, tmavo hnedú omáčku. Do omáčky by sa nemalo pridávať nič iné, dokonca ani soľ. Ustrice by mala poskytovať všetku chuť. Táto metóda je bohužiaľ neúmerne nákladná, takže moderné omáčky majú upravený výrobný postup. Najkvalitnejšie omáčky stále používajú Extrakt z ustrice, ale mnoho lacnejších omáčok používa esenciu. Esencia je zvyčajne syntetická a umelo vyrobená príchuť.
Na čo sa používa?
Omáčka sa môže pridávať k iným omáčkam alebo môže byť použitá samostatne na dochutenie. Omáčka sa používa na pokvapkanie dusenej zeleniny (napr. Na čínsku brokolicu v kantonsky kuchyni). Najobľúbenejším spôsobom, ako použiť ustricovú omáčku do jedla, je pridaním omáčky k restovanému pokrmu. Vďaka zamatovej štruktúre omáčky bude mať jedlo, do ktorého je pridané, lesklý vzhľad.
Varenie s ustricovú omáčkou
Pri varení s ustricovú omáčkou je najlepšie najprv použiť malé množstvo. Má silnú príchuť, ktorá môže prekryť chuť jedla, ak je ňou pridané príliš veľa. Ak je použitá na vyprážanie, môže byť kombinovaná s inými prísadami ako je mirin (ryžové víno), sójová omáčka, ryžový ocot a hnedý cukor a potom krátko varená spolu so zeleninou a mäsom.
Ako chutí?
Ustricová omáčka chutí ako kombinácia sójovej omáčky a barbecue omáčky. Je slaná i sladká; soľ pochádza z brilantnosti ustrice, zatiaľ čo sladká je rafinovanejšie, s náznakmi karamelu. Je menej slaná ako sójová omáčka a je plná umami chuti.
Oyster omáčka vs. hoisin omáčka
Tieto dve omáčky si môžete ľahko pomýliť, pretože sú obe kantonsky, tmavo hnedej farby a hustej konzistencie. Používajú sa však v čínskej kuchyni rôznymi spôsobmi a sú vyrobené z veľmi odlišných prísad. Hoisin omáčka je vegánska, pretože je vyrobená z fermentovaných sójových bôbov, spoločne s cesnakom, piatimi korením, chilli a cukrom.
Skladovanie
Neotvorená ustricová omáčka môže byť uložená v špajze po dobu jedného roka. Otvorená omáčka by mala byť skladovaná v chlade a mala by vydržať šesť mesiacov. Konzervované ustricová omáčka by mala byť preliať do uzavretej nádoby a udržiavaná v chlade.
Výživové údaje
S iba 9 kalóriami v 1 polievkovej lyžici je ustricová omáčka dobrým spôsobom, ako do jedla pridať veľa chuti, bez toho aby ste zvýšili počet kalórií. Je tiež bez cholesterolu a nemá takmer žiadny tuk. Ustricová omáčka však neobsahuje žiadne významné množstvo vitamínov a minerálov ani bielkoviny a vlákninu. Obsahuje veľa sodíka (492 miligramov) v 1 polievkovej lyžici.
Kde kúpiť a náš Tip:
Majte na pamäti, že kvalitná ustricová omáčka používa extrakt z ustríc, zatiaľ čo menej kvalitné používa esenciu (umelo vyrobenú príchuť). Na našom E-Shope nájdete kompletný sortiment kvalitných ustricových omáčok vrátane špeciálov bez lepku
Diskusia