Vodné gaštany sú v Ázii obľúbenou potravinou. Používajú sa surové, varené, vyprážané, nakladané alebo pečené. viac
Vodné gaštany sú hľuzy rastliny Eleocharis dulcis, ktorá rastie v stojatých vodách južnej a východnej Ázie. Hľuzy majú zvyčajne oválny alebo guľovitý tvar a veľkosť 2 - 4 cm. Majú tvrdú hnedú šupku a bielu chrumkavú dužinu. Surové vodné gaštany majú sladkú, sladkú chuť. Varené gaštany sú chrumkavé a majú jemnú chuť. Smažené gaštany sú chutné a chrumkavé. Pečené gaštany sú sladké a šťavnaté. Vodné gaštany sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály.
Možnosti použitia vodných gaštanov:
Polievky: Vodné gaštany sa môžu pridávať do polievok, napríklad do šošovicovej alebo ryžovej polievky.
Mäsité pokrmy: Vodné gaštany sa môžu pridávať do mäsitých pokrmov, ako sú dusené alebo dusené jedlá.
Zloženie: vodné gaštany 54 %, voda 39 % potravinová kyselina E330
Výživové hodnoty 100 g
Energetická hodnota (kJ) - 138 kJ
Energetická hodnota (kcal) - 32 kcal
Tuk - 0 g
Sacharidy - 9,1 g, z toho cukry 0,7 g
Bielkoviny - 0,8 g
Soľ - 0,02 g