Tsuyu je japonská omáčka, ktorá sa používa na ochutenie rezancových jedál, ako sú soba a udon. Vyrába sa z dashi, sójovej omáčky, mirinu a prípadne ďalších zložiek. Tsuyu má slanú a umami chuť a často sa používa na dochutenie rezancov, zeleniny a mäsa. História omáčky tsuyu siaha do 17. storočia, keď sa v Japonsku začali objavovať prvé rezancové jedlá. V tom čase sa omáčka vyrábala z dashi, sójovej omáčky a mirinu v pomere 1:1:1. Postupom času sa recept na omáčku tsuyu mierne menil, ale základné ingrediencie zostali rovnaké. Omáčka tsuyu je dnes jednou z najbežnejších japonských omáčok a používa sa v mnohých rôznych jedlách. Okrem jedál z rezancov sa používa aj na dochutenie polievok, šalátov a iných jedál.
Zloženie: sójová omáčka (voda, sójové bôby, pšenica, soľ), cukor, soľ, maltodextrín, alkohol, sójový proteín, zvýrazňovač chuti E621, E635, kvasnicový extrakt.
Alergény - sója, pšenica.
Výživové hodnoty v 100 ml
Energetická hodnota (kJ)- 602 kJ
Energia (kcal)- 144 kcal
Tuk - 0 g
Sacharidy- 31 g, z toho cukry 24 g
Bielkoviny - 5,5 g
Soľ - 10,52 g