Všetko o ryži

Čo je ryža?

Ryža je vedľa pšenice a raže najdôležitejšou obilninou sveta a poskytuje potravu takmer polovici populácie. Je známa po celom svete a už niekoľko tisícročí patrí medzi základné potraviny. Je ľahko dostupná, nie je drahá a je významným zdrojom energie. Na svete existuje približne 10 000 druhov ryže siatej.

História ryže

Podľa nových získaných dát bola ryža domestikovaná pred 8200 až 13 500 rokmi v Číne. Tieto údaje sú v súlade s archeologickými nálezmi, ktoré dokazujú, že v údolí čínskej rieky Jang-c’-ťiang sa ryža pestovala už pred 8000 až 9000 rokmi.

Pestovanie ryže

Pestovanie ryže je celkovo veľmi náročné. Všetky práce na ryžových poliach prebiehajú väčšinou ručne, a to po celý deň. Väčšinou sa zberá raz ročne, a to v októbri, záleží na oblasti a podnebí (niekde sa zberá aj dvakrát ročne).

Druhy ryže

Jasmínová ryža

Táto ryža pochádza pôvodne z Thajska a je veľmi populárna pre svoju kvetinovú chuť a vôňu. Často sa používa aj názov fragnant / voňavá ryža. Jasmínová ryža je podobná Basmati ryži, ale je lepkavejšia. Hodí sa k pokrmom s omáčkou. Pre jej kvetinovú chuť a vôňu je dobré ju kombinovať s neutrálnymi druhmi mäsa, napr. kuracie a morčacie, je taktiež výborná k zelenine.

Červená ryža

Pochádza z Thajska, ale pestuje sa aj vo Francúzsku. Ide o nelúpanú krátkozrnnú ryžu plnú vlákniny a vitamínov. Má tmavohnedú farbu a príjemnú orechovú vôňu. Aj po uvarení je tvrdšia na skus, a z tohto dôvodu sa často používa hlavne v kombinácii s jasmínovou ryžou. Používa sa kombinácia sto päťdesiat gramov červenej ryže na kilogram jasmínovej ryže.

Basmati ryža

Jedna z najobľúbenejších ryží, ktorá je často nazývaná aj kráľovnou ryže. Jej jedinečná vôňa a chuť pripomína orechy. Pestuje sa v Indii a Pakistane v oblastiach, kde sú polia zavlažované vodou z ľadovcov. Má dlhšie zrna než jasmínová ryža a nelepi. Výborná je k smaženému mäsu, ale aj k pečeným či grilovaným dobrotám. Vhodná je ako príloha k všetkým jedlám, ktoré sa zaobídu bez omáčky.

Lepkavá ryža

Lepkavá ryža je surová zrnitá ryža, ktorá sa pestuje predovšetkým v juhovýchodnej a východnej Ázii. Vyznačuje sa výraznou chuťou a vysokou lepkavosťou po uvarení. Táto ryža je zvlášť vhodná na výrobu sladkých pokrmov, a preto sa tiež niekedy označuje ako sladká ryža. Variantou tejto ryže je aj čierna lepkavá ryža.

Ako ryžu správne pripraviť

V našich podmienkach určite odporúčame kvalitný ryžovar. Väčšina prístrojov dokáže ryžu správne uvariť a potom aj udržiavať teplú. Základ je ryžu niekoľkokrát prepláchnuť a potom pridať správne množstvo vody. Na jeden diel Jasmínovej ryže 1 a 1,2 dielu vody. Basmati potrebuje vody o niečo viac, a to 1 diel ryže a 1,5 dielu vody. V Ázii ryžu varia väčšinou bez soli.

Zdravotné benefity ryže

Ryža obsahuje mnoho látok, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Neobsahuje cholesterol, nie je tučná ani kalorická. Hnedá ryža / celozrnná obsahuje najviac minerálov, vitamínov a najvyšší obsah živín. Ryža neobsahuje lepok.

Kde kúpiť a náš Tip:

Jasmínovej a Basmati ryži sa žiadna iná chuťovo nevyrovná. Najzdravšie sú celozrnné verzie. Na našom E-shope nájdete kompletný sortiment kvalitných ryží.

Odporúčané produkty8

%s ...
%s
%image %title %code %s