Recept na Shahi Navratan Korma

Shahi Navratan Korma: Kráľovská pochúťka z Indie

Shahi Navratan Korma je jedným z najvybranějších pokrmov indickej kuchyne, ktorý pochádza z kráľovských kuchýň Mughalských. "Shahi" znamená kráľovský a "Navratan" odkazuje na deväť drahokamov, čo symbolizuje deväť rôznych ingrediencií, ktoré sa v tomto pokrme používajú. Tento krémový a bohatý pokrm je známy svojou jemnou chuťou a pestrou kombináciou zeleniny, ovocia a orechov, ktoré vytvárajú harmóniu chutí a textúr.


Suroviny:

  • 1/2 šálky karfiolu, rozdeleného na malé ružičky
  • 1/2 šálky mrkvy, nakrájanej na kocky
  • 1/2 šálky zeleného hrachu
  • 1/2 šálky zemiakov, nakrájaných na kocky
  • 1/2 šálky zelených fazuliek, nakrájaných
  • 1/4 šálky kešu orechov
  • 1/4 šálky mandlí
  • 1/4 šálky hrozienok
  • 1/4 šálky ananásu, nakrájaného na kocky
  • 1/4 šálky granátového jablka
  • 1/2 šálky smotany
  • 2 lyžice ghí (prepučeného masla)
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička mletého kmínu
  • 1/2 lyžičky mletej kurkumy
  • 1/2 lyžičky mletej čili
  • Soľ podľa chuti
  • 1/2 šálky rajčinového pyré
  • 1/4 šálky kokosového mlieka
  • Čerstvý koriander na ozdobu

Postup prípravy:

  1. Príprava zeleniny: V hrnci priveďte vodu k varu a pridajte karfiol, mrkvu, hrach, zemiaky a fazuľky. Varte 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne. Sceďte a dajte stranou.

  2. Opečenie orechov: Na panvici rozohrejte 1 lyžicu masla ghí a opražte kešu orechy a mandle do zlatista. Pridajte hrozienka a opékajte, kým nenabobtnajú. Odložte stranou.

  3. Príprava omáčky: V tej istej panvici pridajte zvyšnú lyžicu ghí a osmahnite cibuľu do zlatista. Pridajte cesnak a zázvor a smažte ďalšiu minútu.

  4. Koreniace prísady: Vmiešajte mletý koriander, kmín, kurkumu a čili. Smažte, kým sa korenie nerozvoní.

  5. Rajčinové pyré: Pridajte rajčinové pyré a varte, kým sa olej nezačne oddelovať od omáčky.

  6. Kombinácia: Pridajte uvarenú zeleninu, opečené orechy a ovocie (ananás a granátové jablko) do omáčky. Dobre premiešajte.

  7. Krémová konzistencia: Vmiešajte smotanu a kokosové mlieko. Varte na miernom ohni ďalších 5 minút, kým sa chute neprepoja. Osoľte podľa chuti.

  8. Podávanie: Podávajte horúce, ozdobené čerstvým koriandrom, s indickým chlebom naan alebo ryžou basmati.

Shahi Navratan Korma je nielen pokrmom, ale aj zážitkom, ktorý vás prenesie do kráľovských palácov Indie. Jeho bohatá chuť a pestrá paleta ingrediencií vás inšpirujú k objavovaniu nových chutí a kultúr. Tento pokrm je oslavou rozmanitosti a harmónie, ktorú môžete zdieľať s rodinou a priateľmi pri každej slávnostnej príležitosti. Nechajte sa uniesť jeho kráľovskou chuťou a vytvorte si doma kúsok Indie.

Obrázek Shahi Navratan Korma

Odporúčané produkty1

%s ...
%s
%image %title %code %s