Recept na Shahi Navratan Korma

Shahi Navratan Korma: Kráľovská pochúťka z Indie
Shahi Navratan Korma je jedným z najvybranějších pokrmov indickej kuchyne, ktorý pochádza z kráľovských kuchýň Mughalských. "Shahi" znamená kráľovský a "Navratan" odkazuje na deväť drahokamov, čo symbolizuje deväť rôznych ingrediencií, ktoré sa v tomto pokrme používajú. Tento krémový a bohatý pokrm je známy svojou jemnou chuťou a pestrou kombináciou zeleniny, ovocia a orechov, ktoré vytvárajú harmóniu chutí a textúr.
Suroviny:
- 1/2 šálky karfiolu, rozdeleného na malé ružičky
- 1/2 šálky mrkvy, nakrájanej na kocky
- 1/2 šálky zeleného hrachu
- 1/2 šálky zemiakov, nakrájaných na kocky
- 1/2 šálky zelených fazuliek, nakrájaných
- 1/4 šálky kešu orechov
- 1/4 šálky mandlí
- 1/4 šálky hrozienok
- 1/4 šálky ananásu, nakrájaného na kocky
- 1/4 šálky granátového jablka
- 1/2 šálky smotany
- 2 lyžice ghí (prepučeného masla)
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička mletého kmínu
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 1/2 lyžičky mletej čili
- Soľ podľa chuti
- 1/2 šálky rajčinového pyré
- 1/4 šálky kokosového mlieka
- Čerstvý koriander na ozdobu
Postup prípravy:
-
Príprava zeleniny: V hrnci priveďte vodu k varu a pridajte karfiol, mrkvu, hrach, zemiaky a fazuľky. Varte 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne. Sceďte a dajte stranou.
-
Opečenie orechov: Na panvici rozohrejte 1 lyžicu masla ghí a opražte kešu orechy a mandle do zlatista. Pridajte hrozienka a opékajte, kým nenabobtnajú. Odložte stranou.
-
Príprava omáčky: V tej istej panvici pridajte zvyšnú lyžicu ghí a osmahnite cibuľu do zlatista. Pridajte cesnak a zázvor a smažte ďalšiu minútu.
-
Koreniace prísady: Vmiešajte mletý koriander, kmín, kurkumu a čili. Smažte, kým sa korenie nerozvoní.
-
Rajčinové pyré: Pridajte rajčinové pyré a varte, kým sa olej nezačne oddelovať od omáčky.
-
Kombinácia: Pridajte uvarenú zeleninu, opečené orechy a ovocie (ananás a granátové jablko) do omáčky. Dobre premiešajte.
-
Krémová konzistencia: Vmiešajte smotanu a kokosové mlieko. Varte na miernom ohni ďalších 5 minút, kým sa chute neprepoja. Osoľte podľa chuti.
-
Podávanie: Podávajte horúce, ozdobené čerstvým koriandrom, s indickým chlebom naan alebo ryžou basmati.
Shahi Navratan Korma je nielen pokrmom, ale aj zážitkom, ktorý vás prenesie do kráľovských palácov Indie. Jeho bohatá chuť a pestrá paleta ingrediencií vás inšpirujú k objavovaniu nových chutí a kultúr. Tento pokrm je oslavou rozmanitosti a harmónie, ktorú môžete zdieľať s rodinou a priateľmi pri každej slávnostnej príležitosti. Nechajte sa uniesť jeho kráľovskou chuťou a vytvorte si doma kúsok Indie.