Fenomén Sriracha

Výborná a v súčasnosti jedna z najobľúbenejších chilli omáčok na svete. Máme recept na domácu Srirachu!

Čo je Sriracha

Sriracha je pikantná omáčka jasne červenej farby, ktorá je najčastejšie spájaná s vietnamskou a thajskou kuchyňou. Vyrába sa z červených chilli papričiek, cesnaku, octu, soli a cukru a dá sa použiť ako korenie, dochucovadlo alebo napríklad dip do čohokoľvek od rezancových polievok po kuracie krídelká.

História

Pôvod srirachy a tiež inšpiráciu pre jej názov nájdeme v thajskom meste Si Racha, kde podobnú omáčku v 30. rokoch minulého storočia vynaliezla gazdiná Thanom Chakkapak. Táto omáčka, známa ako Sriraja Panich, sa stala najpredávanejšou pálivou omáčkou v Thajsku a čoskoro sa začali vyrábať rôzne napodobeniny po celej Ázii. Na západné trhy sa Sriracha dostala pomerne neskoro, až v 80. rokoch, keď vietnamský prisťahovalec David Tran začal v USA vyrábať a predávať pálivú omáčku, ktorá mu pripomínala jeho obľúbenú doma. Táto omáčka bola Sriracha, akú poznáme dnes, a netrvalo dlho, kým obľuba tejto omáčky raketovo rastla.

Typy a chuť

Všeobecne sa chuť a konzistencia srirachy líši podľa výrobcu. Základ tvorí červené chilli papričky, cesnak, ocot, soľ a cukor. Západné typy sú o niečo jemnejšie, ázijské sú pikantnejšie. Všeobecne je sriracha pikantná so sladkou chuťou, štipľavými cesnakovými tónmi a konzistenciou podobnou kečupu. V súčasnosti sa vyrába veľké množstvo príchutí, či už ázijských typov ako sriracha s wasabi, kimchi, tak západných verzií ako sriracha a horčicou alebo napríklad čiernym korením. Veľmi populárna je aj sriracha mayo, čo je sriracha zmiešaná s majonézou.

Použitie

Jedna z najlepších vecí na sriracha omáčke je jej všestrannosť. Tu sú len niektoré spôsoby, ako ju môžete použiť na pridanie pikantnosti a sladkej, pikantnej chuti do vášho jedla.

Ako dip

Sriracha bola pôvodne vytvorená ako dip a jej červená farba vyzerá skvele v malej miske vedľa hlavného jedla.

Pridajte ju do omáčok

Použite srirachu, aby ste dali svojim obľúbeným omáčkam extra chuť. Vďaka svojej pikantnej chuti dokonale vyvažuje smotanové chute, ako je kyslá smotana, smotanový syr a majonéza.

Pridajte do polievok

Sriracha je obľúbeným doplnkom ázijských polievok, ako je pho, ramen alebo kuracia rezancová polievka, a dobre funguje aj v polievkach na báze kokosového mlieka.

Používajte s mäsom

Sladko-pikantná chuť srirachy sa perfektne hodí k mäsu a s obľubou sa používa do grilovacích marinád a omáčok alebo v kombinácii s medom na výrobu polevy na kuracie krídelká a šunku. Použite srirachu na dochutenie svojho obľúbeného receptu na sekanú alebo burger, alebo na posunutie vašich obľúbených receptov na ďalšiu úroveň.

Používajte s vajcami a mliečnymi výrobkami

Pretože sriracha tak dobre funguje so smotanovými príchuťami, perfektne sa hodí k mliečnym výrobkom. Vyskúšajte ju na vajciach, syre alebo syrovej nacho omáčke.

Použite ju do nápojov

Pridajte kvapku srirachy do krvavej Mary pre extra chuť. Môžete to vyskúšať aj v bežnej paradajkovej šťave.

Recept na domácu srirachu

Ingrediencie

450g Červené papričky jalapeño
225g Červené serrano papriky
4 strúčiky ošúpaného cesnaku
3 polievkové lyžice svetlo hnedého cukru
1 polievková lyžica soli
⅓ šálky vody
½ šálky destilovaného bieleho octu

Príprava

Krok 1

Papriky jalapeños a serrano nakrájajte na hrubo a vložte do mixéra aj so semienkami, stonky vyhoďte.

Krok 2

Pridajte cesnak, cukor, soľ a vodu do mixéra a spracujte dohladka.

Krok 3

Zmes nalejte do veľkej sklenenej nádoby a zakryte igelitom.

Krok 4

Nechajte na chladnom a tmavom mieste 3 až 5 dní fermentovať, každý deň premiešajte, zoškrabte po stranách a vymieňajte igelitový obal.

Krok 5

Keď sa začnú objavovať bublinky, nalejte zmes späť do mixéra spolu s octom a rozmixujte dohladka.

Krok 6

Zmes preceďte cez jemné sitko do malého hrnca. Vyhoďte semienka a vlákninu, ktorá zostane v sitku.

Krok 7
Umiestnite hrniec na sporák a za častého miešania priveďte k varu. Varte na miernom ohni asi 5 až 10 minút, alebo kým sa omáčka nezredukuje na požadovanú konzistenciu. Odstráňte celú penu, ktorá sa tvorí na povrchu.

Krok 8

Odstráňte z ohňa a nechajte omáčku vychladnúť na izbovú teplotu, potom ju prelejte do sklenenej nádoby a uschovajte v chladničke.

Užitočné tipy

Rovnako ako u lokálnych verzií môže byť pomer ingrediencií variabilný. Niekto má radšej pálivejšiu omáčku, niekto viac cesnakovú. Môžete dochutiť aj čiernym korením alebo iným korením, ako je zázvor a podobne. Zmiešajte s majonézou a výsledkom bude výborná domácich mayo sriracha. Ak sa vám nechce robiť domácu, u nás v obchode nájdete samozrejme celú radu omáčok Sriracha.

Sriracha

Odporúčané produkty12

%s ...
%s
%image %title %code %s