Massaman kari (tiež Kaeng matsaman) je chutné jedlo thajskej kuchyne, ktoré má podobu omáčky s kúskami mäsa. Podáva sa ako zimné sýtiace jedlo. Podľa Serveru CNNG v roku 2011 najchutnejšie jedlo sveta.
Návod na prípravu - zmiešajte 50 g kari pasty s dvoma lyžicami rotlinného oleja. Mierne zahrievajte cca 1 minútu. Pridajte 600 ml kokosového mlieka a miešajte cca 1 minútu. Pridajte 250 g vášho obľúbeného mäsa a varte kým nie je mäkké. Potom pridajte 4 lyžice palmového cukru 6 lyžíc tamarinda pasty, rybie omáčku prípadne iné vaše obľúbené korenie. Na konci pridajte pokrájanú cibuľku, varené zemiaky (pokrájané na kocky) a pražené arašidy. Podávajte s ryžou.
Zloženie: 20% sušené čili, 20% cesnak, 20% šalotka, 13% soľ, 10% citrónová tráva, 7% rascu, 5% koriandrové semienka, 5% galagal
Nutričné hodnoty v 100g
Energia (kJ) - 519 kJ
Energia (kcal) - 124 kcal
Tuky- 5,4 g z toho nasýtené mastné kyseliny 2,8 g
Sacharidy- 13 g z toho cukrov 7,2 g
Bielkoviny-3,9 g
Soľ - 14,9 g