Čierna lepkavá ryžová múka, známa aj ako čierna ryžová múka, sa vyrába mletím čiernej lepkavej ryže na jemný prášok. Táto ryža je prirodzene lepkavá vďaka vysokému obsahu škrobu a má tmavú farbu, ktorá sa po uvarení zmení na tmavofialovú. Múka z čiernej lepkavej ryže má jemnú orieškovú chuť a prirodzenú sladkosť.
Použitie:
Používa sa najmä v tradičných ázijských receptoch, ako sú ryžové koláče (napr. mochi, puto bumbong z Filipín) alebo thajské dezerty. Používa sa na prípravu lepkavého cesta alebo sladkých knedlí.
Bezlepkové pečenie: vďaka svojej lepkavej štruktúre je ideálny do bezlepkových zmesí na pečenie, kde pomáha spájať prísady.
Zahusťovanie: Môže sa použiť ako prírodné zahusťovadlo do omáčok, polievok alebo pudingov.
Ozdoba: Pridáva sa do cesta na prípravu ázijských rezancov alebo palaciniek.
Výživné nápoje: V niektorých krajinách sa používa na výrobu nápojov, ktoré majú hustú konzistenciu a sú obohatené kokosovým mliekom a cukrom.
Zloženie - čierna lepkavá ryžová múka, voda.
Výživové hodnoty na 100 g
Energetická hodnota (kJ)- 1553 kJ
Energetická hodnota (kcal)- 371 kcal
Tuk - 3 g, z toho nasýtený 0,8 g
Sacharidy - 78 g, z toho cukry 0 g
Bielkoviny - 7,8 g
Vláknina - 3,5 g
Soľ - 0,04 g