Smažené rezance Pad Thai

Čo je Pad Thai?
Pad Thai, phat thai alebo phad thai sú opekané ryžové rezance, ktoré sa v Thajsku bežne predávajú na ulici a určite si ich zamilujete pre ich jednoduchú prípravu a skvelú chuť. Pad Thai sa vyrába z ryžových rezancov s troškou tapiokovej múky, ktoré sa pri neustálom miešaní opečú s vajíčkami a nakrájaným pevným tofu, dochutené tamarindovou šťavou, rybou omáčkou, sušenými krevetami, cesnakom alebo šalotkou, červenou čili papričkou a palmovým cukrom, a podáva sa s mesiačikmi limetky a často nasekanými praženými arašidmi. Môže obsahovať aj ďalšiu zeleninu, ako sú fazuľové klíčky, pažítka, nakladané reďkovky, reďkovník a banánové kvety. Môže obsahovať čerstvé krevety, kraby, chobotnice, kura, ryby alebo iné mäso. Množstvo ingrediencií je podávané bokom ako korenie, červená čili paprička, plátky limetky, pražené arašidy, fazuľové klíčky, jarná cibuľka a ďalšia čerstvá zelenina. Vegetariánske verzie môžu rybiu omáčku nahradiť sójovou a úplne vynechať krevety. Všetko sa opeká na woku.
Recept na Pad Thai
Ingrediencie
Omáčka
1 a 1/2 lyžice tamarindového pyré alebo pasty podľa chuti
3 polievkové lyžice hnedého cukru
2 lyžicerybie omáčky
1 a 1/2 lyžice ústricovej omáčky
Ingrediencie na opekanie do woku
2-3 lyžice rastlinného alebo repkového oleja
1/2 cibule nakrájanej na plátky (hnedá, žltá)
2 strúčiky cesnaku jemne nasekané
150 g kuracích pŕs (alebo stehien), nakrájaných na tenké plátky
2 vajcia ľahko rozšľahané
1 a 1/2 šálky fazuľových klíčkov
1/2 šálky tvrdého tofu nakrájaného na 3 cm kúsky
1/4 šálky cesnakovej pažítky nakrájanej na 3 cm kúsky
1/4 šálky jemne nasekaných arašidov
Príloha
-
Nakrájané limetky – musia byť
-
Mleté čili alebo kajenský pepř (nepovinné)
-
Viac fazuľových klíčkov
Postup
-
Rezance vložte do veľkej misy a zalejte primeraným množstvom vriacej vody. Namáčajte podľa návodu, potom ich sceďte a rýchlo opláchnite pod studenou vodou. Nenechávajte ich ležať dlhšie ako 5-10 minút.
-
V malej miske si pripravte omáčku. Ingrediencie na omáčku zmiešajte a dobre premiešajte.
-
Na veľkej nepriľnavej panvici, najlepšie dobre vypálenom woku, rozohrejte 2 lyžice oleja. Pridajte cesnak a cibuľu a 30 sekúnd ich restujte.
-
Pridajte kurča a smažte 1 a 1/2 minúty, kým nebude z väčšej časti hotové.
-
Všetko si usporiadajte na jednu stranu panvice, na druhú stranu vylejte vajcia a za stáleho miešania ich usmažte. Potom ich zamiešajte do kurčaťa. Ak je panvica príliš suchá, pridajte trochu oleja navyše.
-
Pridajte fazuľové klíčky, tofu, rezance a potom omáčku.
-
Jemne premiešavajte asi 1,5 minúty, kým sa omáčka nevstrebe do rezancov.
-
Pridajte cesnakovú pažítku a polovicu arašidov. Rýchlo premiešajte a potom stiahnite z ohňa.
-
Podávajte ihneď posypané zvyšnými arašidmi, limetkami, prípadne posypom čili a hrsťou ďalších fazuľových klíčkov. Pred konzumáciou vymačkajte podľa chuti limetkovú šťavu.
Tipy
-
Vhodné ryžové rezance sú okolo 3 mm silné. 125 g rezancov je akurát, po namočení sa zväčšia.
-
Tamarind je srdcom Pad Thai. Autentická verzia používa čerstvý tamarind, ktorý je potrebné spracovať. Použitie spracovaného tamarindu vo forme pasty je oveľa jednoduchšie. Predáva sa ako tamarindové pyré, koncentrát alebo pasta.
-
Cesnaková pažítka vyzerá ako steblá trávy a chutí ako cesnak. Ak ju nemôžete nájsť, nahraďte ju nasekanou šalotkou.
-
Najlepšie je vždy dobre vypálený wok, ale v núdzi môžete samozrejme použiť akúkoľvek nepriľnavú panvicu.
-
Komu nevyhovuje rybia omáčka, môže ju nahradiť sójovou omáčkou alebo inou podľa chuti. Existuje veľa lokálnych variantov Pad Thai, takže sa určite dá improvizovať.
-
Najčastejšie sa Pad Thai robí s krevetami, ale je možné použiť aj iné druhy mäsa, morské plody alebo ryby.
-
Ak sa necítite na výrobu omáčky, môžete použiť už hotové , s ktorými bude vaše Pad Thai hračka.
Diskusia